Capitolul 1

PLĂCUŢELE DE LA SINAIA
între adevăr şi minciuna impusă

Plăcile din Sinaia au fost găsite la mijlocul secolului XIX.
Conform anumitor surse, plăcile originale au fost confecţionate din aur.

În anul 1875 regele României, Carol I, a dat ordin să se facă copii ale acestor plăci din plumb.

Nu se cunoaşte unde se găsesc originalele şi dacă mai există astăzi, dar se vehiculează diferite interpretări.

Unele surse spun că în Rusia au fost găsite 24 de plăci de aur. Dovezi concrete nu există.

Foarte important este faptul că e posibil ca aceste plăci să fie păstrate în bănci sau în alte instituţii.

Totodată, de mare importanţă este faptul că undeva în Rusia există unele plăci gravate de aur (cele în cauză sau altele) şi că ar fi de mare interes pentru ştiinţă şi pen-tru publicul larg ca aceste plăci să fie expuse în muzee.

Este foarte posibil ca în cazul în care plăcile există, acestea să fie ascunse din cauze politice sau cvasiştiin-ţifice.

Pentru mine ca cercetător este important să ajung cel puţin la copiile acestor plăci şi să le studiez pe înde-lete.

Din punct de vedere ştiinţific, esenţial este faptul că există copiile în plumb, şi că fotografiile acestora sunt deja reproduse în numeroase lucrări.
În acest mod dispunem de material ce poate fi stu-diat.

În notarea plăcilor voi folosi o structură binară de numere, primul acordat plăcii respective în aceasta lu-crare, cel de-al doilea (notat între paranteze) fiind folosit în cartea lui Dan Romalo, “Cronica apocrifă pe plăci de plumb” (Bucureşti, 2003).

Primul număr rezultă în urma ordonării cronologice a plăcilor conform conţinutului citit, dar şi ca rezultat al fap-tului că în această lucrare voi publica doar 15 conţinuturi citite.
Al doilea număr rezultă din faptul că toate artefac-tele scrise descoperite au fost notate cu un număr de înre-gistrare.
Această modalitate de notare a plăcilor are la bază motive practice.
Domnul Dan Romalo este primul care a publicat toate fotografiile plăcilor şi relicvelor într-o singură operă creând aşadar posibilitatea ca acestea să fie la îndemână publicului, gest prin care a impus un fel de obligaţie pub-licului ştiinţific să continue cu cercetările, constatările şi interpretarea conţinuturilor plăcilor.

Rezultatele din interpretările cu succes oferă răs-punsuri multor întrebări care sunt impuse în câmpul de studiu al istoriei şi lingvisticii.

Pentru prima dată am intrat în contact vizual cu o fotografie a unei plăci din Sinaia la al V-lea congres de Dacologie, care a avut loc la Bucureşti în anul 2004.

La prima vedere mi s-a părut foarte uşor de citit.

Pur şi simplu placa cu numărul 4 (14) conţinea cu-vinte uşor de recunoscut, dar a urmat un efort enorm şi multa muncă pentru a putea citi mesajul în întregime, aşa-dar pentru a ajunge până la prezentul rezultat, de peste 30 de plăci interpretate.

Până acum am citit şi identificat până la 95 – 100% de cuvinte din plăcile scrise cu alfabetul standard din fotografiile: 1, 5, 6, 9, 10, 11, 13, 14, 16, 20, 22, 28, 39, 40, 42, 52, 58, 62, 65, 80, 91, 92, 94, 98, 112, 113, 117, 118, 120, 126, 129, şi în mare parte am identificat cuvin-tele din plăcile cu numerele: 2, 15, 69, 76, 96, 106, 119, 122, 128, conform numerotării date de domnul Romalo.

Editarea conţinutului interpretat a doar 15 dintre plăcile citite se datorează faptului că am fost limitat pur şi simplu fizic, de timp, pentru a putea transpune pe hârtie conţinutul restului plăcilor şi a face posibilă publicarea lor cu ocazia comemorării lui Decebal.

În toamna anului 2004 am intrat pentru prima dată cu plăcile publicate pe Internet.

Prima placă pe care am reuşit să o citesc a fost placa cu numărul 14 (94). Am fost absolut sigur că citirea a fost corectă. Certitudinea citirii corecte a rezultat din fap-tul că am reuşit să leg etimologic în cuvinte corespun-zătoare toate cuvintele din limba daco-română.
Conţinutul citit reprezenta un text logic care core-spundea în întregime desenului în relief de pe placă, dar şi informaţiilor istorice din surse latine la care am reuşit să ajung.

În luna decembrie a anului 2004 l-am întâlnit pentru prima dată pe domnul Romalo şi am trăit o adevărată sur-priză. Domnul Romalo mi-a făcut cadou o copie după lucrarea publicată “Cronica apocrifă pe plăci de plumb”, despre care nici nu ştiam că există. Astfel s-au creat mari posibilităţi de a compara cu ceea ce am reuşit să des-cifrez citind plăcile complet independent.

În analiza comparativă am reuşit să fixez sensul corect unor anumite cuvinte, dar şi să descopăr sensul altor termeni izolaţi.

Ambiţiile avute în dorinţa de a interpreta scrierile secrete de pe plăcile respective au primit greutate.

Reclame
Explore posts in the same categories: Uncategorized

2 comentarii pe “Capitolul 1”

  1. Radu Says:

    Pentru o parere alternativa, dar apropiata, asupra acestor placute, vedeti si aceasta adresa:
    http://dacia.org/forum.php?homeinclude=topicdetails&forum_id=5&category_id=13&post_id=214

  2. Rodica Says:

    Acestea sunt arhivele Daciei.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: