Capitolul 6

Unde sunt făcute „Plăcile de la Sinaia”

În conformitate cu rezultatele obţinute în urma ana-lizării fotografiilor, dar şi din conţinutul anumitor plăci, reie-se că tăbliţele în studiu au fost confecţionate într-un singur centru.

Acesta este Genucla.

Dacă aruncăm o privire atentă asupră plăcilor în ca-re sub orice mod este pomenit numele Boerobiseto, vom observa ca aproape peste tot este întipărit chipul identic al lui Burebista.

Independent de perioada în care au fost realizate, chipul este total identic.

Aici face excepţie placa 5 (20) care, deşi cronologic face referire la perioada când Burebista este în vârstă, acesta este reprezentat cu figura din tinereţe. Totodată, pe placa menţionată şi numai pe ea numele Burebista este redat prin combinaţia Bourebiseto (Burebiseto), şi nu Bo-erobiseto, cum este pe celelalte plăci. Existenţa gravurii cu chipul lui Burebista din tinereţe indică faptul că pe lângă plăcile până acum descoperite, au existat şi altele, realiza-te cu 40 de ani înainte. Similar, pe majoritatea plăcilor cu Burebista este executat un chenar reprezentând combina-ţia a şapte ornamente diferite. Toate imprimările cu cele şapte ornamente sunt realizate în acelaşi mod.

Se poate constata că pe diferite plăci se găsesc im-primări identice de persoane, obiecte, hramuri, ornamente, etc., surprinzător fiind faptul că imprimările hramurilor, obiectelor, ornamentelor, le întâlnim pe plăci realizate la diferite intervale de timp.

Aceasta înseamnă că la atelierul în care au fost confecţionate plăcile existau modele pentru gravura deja făcută care, depinzând de conţinutul textului de imprimat, se adăugau pentru reprezentarea vizuală explicită a faptu-lui redat prin scriere.

Această tehnică a uşurat executarea numărului ma-re de plăci.

Pe de alta parte avem literele scrijelite pe placă.

Ca rezultat al acestui fapt, există numeroase cazuri de permutări ale locurilor unde au fost încrustate literele, unde au fost ulterior gravate literele uitate sau unde a fost repetată combinaţia de litere scrise.

Scrierea literelor prin gravare pe suportul principal necesită mult efort şi muncă grea. Executarea necesita multă concentrare şi îndemânare.

Pe lângă faptul că pe matriţe cuvintele sunt gravate invers, acestea trebuiau grupate în imprimările desenelor deja realiazte.

Adâncimea gravurii şi imprimării trebuie să fi fost făcută cu măsură.

Rezultatul acestui mod de lucru a determinat ca în unele locuri pe plăcuţe textul să fie răsfirat, iar în alte lo-curi înghesuit.

Reclame
Explore posts in the same categories: Uncategorized

One Comment pe “Capitolul 6”

 1. Dacul Says:

  Un pic de ajutor de la Rapan Marius -Bucuresti
  5.Cetatea GENUCLA inainte de venirea Romanilor Dacii spuneau GENUC==GENUNCHI ca si in limba sanscrita =JENUC, latina dar si gala franceza. Era o cetate unde Dacii INGENUCHEAU la statuia unui zeu.
  6.Cetatea KAPI-DAVA cuvant format din cuvantul KAP==in romana tot CAP,si
  verbul a avea= D–AVA , D–AUA Inainte de venirea Romanilor exista cetatea
  CAPI-DAVA probabil unde stau capii care conduceau poporul sau unde era capul unui zeu dacic.
  Grecii spuneau ca pe conducatorii Dacilor ii chemau in limba Daca CAPILA–TI. In Limba Sanscrita CAP-ALA ,In latina == caput : capitis
  7.Cuvantul SHARPE din limba sanscrita SARPA , SARP care este si in latina SERPE . DACII SPUNEAU SHARPE
  8.Cuvantul SOARE ,SORE care straluceste pe cer,il gasim in limba Sanscrita== SUR, SURIA,si nu SOL ca in Latina Germanic Sol, Greek Helios, Lithuanian Saulė. Dacii spuneau SORE. .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: