Capitolul 8

SARMAŢII, GEŢII ŞI SARMIGETUZA

Aspecte etimologice

Referitor la semnificaţia toponimului Sarmigetuza, se întâlneşte un mare număr de opinii şi ipoteze legate de originea numelui acestui foarte important oraş al Daciei.

 

Încă din 1998 în cartea „Pelasghyi; limbă, carte, numâ, Tetova, 1998″ (Pelasgi; limbă, alfabet, nume, Teto-vo, 1998) la pagina 122/123 am făcut următoarea referire:

„Cuvântul „VASILEVS”, reprezintă un complex fonic, compus din structurile: „VA+SIAL+E” (VA+SIAL +E) = „va fi soare”, unde „VA, V” reprezintă marca pentru timp viitor, „SIAL” este termenul pelasg pentru „SOARE”, iar „E” reprezintă forma prescurtată a verbului „a fi”, indicativ, pers. a III-a singular: „IASTE, ESTE, E” = „e”. Aşadar, cele trei elemente „VA+SIAL+E” constituie, legate, complexul „VASIALE” care în limba armân-makedoneană, adaptat fonetic corespunzător, se transformă în „VASI-LYE”, iar în limba greacă în „VASILEVS”.

Pentru comparaţie privitor la exemplul dat, vom analiza modul de apelare a conducătorilor  în alte limbi.

Astfel, în limbile slave formula de adresare regilor este „Luminăţia Voastră”. Din acest mod de apelare reiese compatibilitatea dintre limba pelasgă şi credinţa pelasgă în veşnicia regelui, fapt reliefat de utilizarea termenului „VA-SIL, VASIAL”.

Ca suport acestor puncte de vedere prezint două fotografii a două monede din localitatea „Sarmisegetuza” din Turda, România.

 111Din fotografie reiese că pe o monedă scrie pe o parte „ARMIS BASIL” (ARMIS VASIL), iar pe cealaltă „SARMIS BASIL” (SARMIS VASIL).

La fel ca pe aceste două monede, pe multe altele, confecţionate din aur sau din argint, descoperite în Tran-silvania (România), se găseşte inscripţia „ARMIS” sau „SARMIS”. Inscripţia „SARIMS” de pe a doua monedă re-prezintă doar un derivat din proto-forma „SARMIS”.

În ceea ce priveşte monedele prezentate în „Dacia Preistorica” a lui N. Densuşianu la pag. 486-487, din expli-caţiile autorului reiese că s-a încercat să se găsească orice conexiune între textul conţinând inscripţia „SARMIS VASIL” şi un nume de rege, care ar fi trebuit să fie „SAR-MIS” sau „ARMIS”, dar în arhivele istorice nu s-a găsit vre-un rege cu un asemenea nume.

Pe de altă parte, numeroasele monede cu inscripţii identice, datând din diferite secole, nu ne dau dreptul să asociem inscripţiile exclusiv cu numele sau cu identitatea unui singur rege.

Datorită faptului că un număr considerabil de monede a fost găsit în localitatea Sarmisegetusa, pe unele dintre ele fiind reprezentat un oraş cu ziduri solide, înalte şi frumoase, îmi permit să-mi exprim punctul de vedere, astfel: indiferent din ce secol ar proveni monedele, inscrip-ţia „SARMIS BASIL” (SARMIS VASIL) ne indică faptul că pe ele este reprezentat „VASILYeulu” = „regele” oraşului „SARMIS e GETuza” (SARMIS E GETUZA), oraş care îşi dobândeşte numele după numele neamurilor care l-au ctitorit, „Sarmaţii” (Sarmaţii) şi „Geţii”, regele care îi con-ducea primind titulatura de rege al „Sarmaţilor” şi  „Geţilor”.

La pag.162 din aceeaşi carte am notat:

„În istoria lui N. Densuşianu întâlnim şi alte trimiteri la Armâni, printre care:

1. La pag.127, conform Plinius Hist. Nat VI.19.1.  întâlnim:

Ultra sunt Scytharum populi…..antiqui (illos) Aramaeos (appellavere)”.

În traducere:

Alături se găsesc popoarele Scitice… vechii Aramei„.

 Reiese că, în conformitate cu Plinius (23-79), poporul Sciţilor, care trăia între teritoriul Daciei şi munţii Urali, dar, şi până la poalele Caucazului, se identifica singur cu numele de „Aramei„.

De asemenea, putem înţelege că „Sciţii, în trecutul lor, au fost Aramei”.

O informaţie identică parvine şi de la Aristotel, care face trimitere la originea tracă”. 

 

După citirea unui număr mai mare de plăci din „Ar-hivele Daciei” descoperite în Sinaia, în legătura cu origi-nea etimologică a termenilor „Sarmaţi” şi „Sarmigetuza” pot exprima propriul punct de vedere.

Reclame
Explore posts in the same categories: Uncategorized

One Comment pe “Capitolul 8”

 1. Dacul Says:

  Comentez:”“Cuvântul “VASILEVS”, reprezintă un complex fonic”
  VASILEU insemna in limba traco-geta cel cre vedea de popor.
  din verbul EU VAZ (EU VAD) .
  VAZATOR =VAZIL=VAZILE
  Grecii au inteles ca vasileos=imparat ,rege


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: