Capitolul 10

Etimologia numelui „Sarmaţi”

După „Plinius Hist. nat. VI.19.1.”, în antichitate Sciţii îşi spuneau „Aramei”, adică valorificând normativul grama-tical pentru pronunţare „ei” = „i”, „Aramei” = „Arami„.

 Pe plăcile din Sinaia, Sciţii se întâlnesc sub numele de identificare „SKYTO” (SKITO), dar şi sub numele „A-PAMY” (ARAMI).

Se poate constata că scrierea lui Plinius este corec-tă şi pertinentă.

Aşa cum s-a putut constata din scrierile lui Herodot, Sarmaţii reprezentau o parte din Sciţi.

Tot aşa şi numele „SARMATO” rezultă din termenul de identificare „ARAMI, ARAMO”, cu pre-fixul „S” şi acomodarea fonetică  a sufixului.

 Aşadar, din „ARAMI, ARAMO” avem „SARAMI, SA-RAMO”, în timp ce cu combinarea şi adăugarea sunetului „T” şi permutarea combinaţiei fonetice „AM” în „MA” ajun-gem la expresiile „SARMATI, SARMATO”.

 Suport pentru aceasta teorie îl reprezintă faptul ca în „dialectul” sarmaţilor există şi alte cuvinte, getice sau scitice, începând în limba de origine cu sunetul „a”, dar care în dialectul Sarmaţilor au primit prefixul „s”.

 Aşadar, pentru „arau”(arâu) = râu, în dialectul Sar-maţilor se spunea „saro” (saro).

 Desigur, nu fără importanţă este faptul că termenul „aro” fără „s” din faţă, semnifică „râu” în vorbirea din Ma-cedonia centrală. În principiu, majoritatea Armân Makedo-nenilor folosesc termenul „arâu”.

 La fel şi în limba greacă arhaică, în traducerea „Ilia-dei„, în versurile: D 91, Z 2, F 147, F 263, pentru desemna-rea „râului” se folosea termenul „ro„, adică din armân ma-kedonescul „aro„, dar fără sunetul iniţial „a”. 

De fapt, forma „ro” în limba greacă veche este ac-ceptată ca influenţă din limba armenă (pelasgă) autoh-tonă, cu menţiunea că Grecii (Danaii) au pierdut primul su-net „a” din „aro”, pronunţând şi scriind doar „ro”.

Reclame
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: