Capitolul 9

Sarmaţii

Popor sau grupare din neamuri care pe vremea când Darius (521-485 în.H.), regele Persiei pornise în răz-boi împotriva Sciţilor, trăiau la nord de aceştia, în părţile ce se întindeau dincolo de Tanais (Don).

Conform scrierilor lui Herodot, Sarmaţii reprezentau o parte a Sciţilor; au fost aliaţi în războiul împotriva pute-rilor invadatoare ale lui Darius.

Conform mitului prezentat în „Istoriile” lui Herodot,  „cartea IV, Melpomene, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116„, Sarmaţii se trăgeau din tinerii aleşi dintre Sciţii şi din Amazoane.

De la acelaşi Herodot, „Istorii, cartea IV, Melpo-mene 117” aflăm că: „Sarmaţii vorbesc limba scitică, dar întotdeauna vorbesc incorect, deoarece Amazoanele nu i-au învăţat bine…„.

În baza scrierilor de pe plăcile din „Arhivele Daciei” descoperite la Sinaia am ajuns la concluzia că pe vremea regelui Boerebiseto (Burebista), Sarmaţii trăiau, în con-centrare mai mare, în actualele ţinuturi ale Panoniei şi Transilvaniei, mutându-se şi pe partea dreaptă a fluviului Istria (Dunărea), unde erau cunoscuţi sub numele „Sar-mato traco reteceo Istrio lo G’eto (Sarmaţii Traci Reteri de la Dunăre la G’eţi)”. 

Reclame
Explore posts in the same categories: Uncategorized

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: